Published On: Sa, Dez 10th, 2016

Se anulează cu sutele voturile trimise prin corespondență.

Un membru al Biroului Electoral de circumscripție 43, pentru diaspora, a informat reporterii ”România liberă” că au fost anulate 480 de voturi din cele 4.500 sosite aici.

”Alegătorii din disapora trimit buletinul de vot într-un plic interior care este pus în alt plic exterior, alături de certificatul de alegător ce atestă că persoana respectivă întrunește condițiile legale pentru a vota prin corespondență. S-a constatat că avem 480 de plicuri exterioare care conțin doar plicul interior cu buletinul de vot și nu au alături certificatele de alegător. Este posibil care aceste certificate să fie în plicul interior, alături de buletinul de vot. Cu toate acestea s-a luat decizia ca toate cele 480 de voturi să fie anulate, vorbim de peste 10 la sută din totalul voturilor și asta poate afecta rezultatul final”, a explicat sursa RL.

Informația a fost confirmată oficial de alte două surse din Biroului Electoral de Circumscripție 43 (BEC43) și Biroul pentru Votul prin Corespondență, care este în subordinea BEC43.

certificat-alegator-vot-corespondenta[1]

”Situația este reală. Pentru că sunt foarte multe plicuri cu această problemă s-a propus către Biroul Electoral Central să se facă o procedură de verificare pentru cele 480 de voturi, pentru a vedea dacă nu cumva în plicul interior sunt, totuși, certificatele de alegător. Astfel nu s-ar mai anula atât de multe voturi. Biroul Electoral Central a luat act de propunerea Biroului pentru Vot prin Corespondență, dar a trimis-o spre soluționare la Biroul de Circumpscripție 43. Acolo s-a decis să fie anulate toate cele 480 de voturi, fără verificarea existenței certificatului de alegător în plicul interior”, a declarat sursa noastră.

A doua sursă, din Biroul de Circumpscripție 43, unde s-a decis anularea celor 480 de voturi, a explicat de ce au procedat ei astfel.

”Problema ține de secretul votului. Dacă desfacem plicurile cu buletinul de vot și certificatul de alegător, se poate asocia opțiunea de vot cu identitatea alegătorului și asta este ilegal”, a explicat sursa citată.

Situația ar fi similară cu cea în care un membru al secției de votare ar intra în cabina de vot cu un alegător.
Această explicație este însă contrazisă de o altă sursă din Biroul Vot prin Corespondență care a explicat că se poate proceda fără să se încalce secretul votului:

”Noi putem desface plicurile cu buletinul de vot, la ora la care se desfac toate plicurile. Verificam dacă în plic e certificatul de alegător și unde este luăm buletinul de vot și îl punem în urnă, fără să vizualizăm cum s-a votat. Apoi se numără voturile, când se desfac toate urnele și secretul votului este rspectat. Deci tehnic se poate să nu anulăm sute de voturi și să respectăm secretul votului”.

sursa: romanialibera

Facebook Comments

About the Author

Lesen Sie den vorherigen Eintrag:
ALDE și Coaliția pentru Familie au semnat un protocol pentru organizarea unui referendum național

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților și Coaliția pentru Familie au semnat azi, un protocol, cu privire la organizarea unui referendum național pentru revizuirea Constituției României, referitor la redefinirea noțiunii de familie. Protocolul a fost semnat din partea ALDE de către...

Schließen