Published On: Mi, Jul 20th, 2016

Directiva nr. 126/2006 privind permisele de conducere

Permise de conducere „cu coduri – si ce inseamna“

„05.05” – şoferul trebuie să fie însoţit de alt titular de permis

Spre exemplu, codul 0.1 priveşte corecţia şi/sau protecţia vederii. Codul   01.01 arată că şoferul poartă ochelari,  01.02 – lentile de contact,  01.03 – sticlă protectoare. Cei care poartă proteză auditivă sau aparat auditiv vor avea menţionat pe permis codul  02, iar codul 03 corespunde celor care folosesc proteză sau orteză pentru membre. În cazul codului 05 este vorba despre conducere cu restricţie. Restricţia la călătoria pe timpul zilei are codul 05.01 (de exemplu: o oră după răsăritul soarelui şi o oră înainte de apus), codul  05.02 restricţionează călătoria pe o anumită rază de la locul de reşedinţă al titularului, sau doar în interiorul unui oraş, în perimetrul unei zone/regiuni, codul  05.03 vizează conducerea fără pasageri în habitaclul autovehiculului, iar codul 05.05 permite conducerea doar atunci când  şoferul este însoţit de un titular de permis de conducere.
Menţiuni speciale se fac şi în legătură cu diverse adaptări ale vehiculului, precum cutie de viteze adaptată, schimbător de viteze manual sau automat, cu comandă electronică, ambreiaj adaptat, mecanisme de frânare sau acceleraţie adaptate, dispozitive de comandă adaptate (faruri, ştergător şi spălător de parbriz, claxon, semnalizatoare etc.)

Bobocii – primii posesori de permise noi

Astfel de menţiuni erau, deja, prevăzute în reglementările din domeniu stabilite de Ministerul de Interne, după ce acestea au preluat o serie de norme europene. Noile permise de conducere vor fi emise începând cu luna viitoare, procesul începând în câteva judeţe şi urmând a fi extins în toată ţara până la sfârşitul acestui an. Posesorii de permise valabile nu vor fi nevoiţi să ceară preschimbarea acestora înainte de expirare.
Practic, noile permise vor fi eliberate pe măsură ce noi şoferi vor trece de examenul pentru dobândirea dreptului de a conduce sau cei care deţin deja permise solicită preschimbarea lor.

Poliţiştii de la circulaţie spun că persoanele care vor fi depistate conducând în alte condiţii decât cele menţionate în permis vor fi sancţionate. Astfel, spre exemplu, un şofer care trebuie să poarte ochelari sau proteză auditivă şi este depistat în trafic fără respectivele obiecte necesare pentru a şofa în condiţii de siguranţă va fi amendat. Legislaţia urmează a fi modificată, în acest sens.


„Directiva nr.126/2006 privind permisele de conducere-ro”

 

Facebook Comments

About the Author

Lesen Sie den vorherigen Eintrag:
Inca o jigodie in Clubul Iohannis, Basescu SA

PRUNA A APROBAT UZUL ARMELOR DE FOC IMPOTRIVA DETINUTILOR – In loc sa rezolve genocidul din penitenciare, Guvernul Ciolos a emis normele prin care se pot folosi armele de foc in caz de revolte ale detinutilor. Regulamentul a fost publicat...

Schließen